Zonnenburg verrijkt met Spaanse Eik

Op woensdag 15 april zal om 11.30 uur een Spaanse Eik worden geplant in het Zocherplantsoen op Zonnenburg. De boomplanting vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Open Tuinendag Utrecht, die zo aandacht wil vragen voor het monumentale groen in de binnenstad.

De Spaanse Eik die in het Zocherplantsoen wordt geplaatst is een bijzondere boom. Rond de  Middellandse Zee komt hij veel voor, maar deze soort – de ‘Quercus Hispanica Wageningen’ – is een in Nederland gekweekte soort die de winters in onze streken goed kan doorstaan. Het is de vierde boom die door de Open Tuinendag aan de stad wordt geschonken. Eerder werden al een reuzensequoia, een sierpeer en een zakdoekjesboom geplant.

De Open Tuinendag Utrecht werd in 2014 voor de vierde keer gehouden. De vijfde Open Tuinendag  vindt dit jaar plaats op zaterdag 27 juni. Ruim veertig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor publiek.  Dit jaar zal de Open Tuinendag Utrecht een Frans tintje hebben, vooruitlopend op de start van de Tour de France die een week later in deze stad zal plaatsvinden.

Om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad wil de organisatie naast de openstelling van de stadstuinen ieder jaar een groen doel verwezenlijken. Dit jaar zal dat gebeuren in het Zocherplantsoen, nabij museum & sterrenwacht Sonnenborgh. De Spaanse Eik zal worden geplant door Henri van Heugten, voorzitter van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en Bas Nugteren, directeur van Sonnenborgh.

Het UMF is dit jaar de sponsor van de boomplanting, waarvoor Sonnenborgh als gastheer optreedt.

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht

Bezoek ook www.facebook.com/UtrechtsMonumentenfonds

Boomplanting 15-4-2015