Deelnemende tuinen 2020
De Open Tuinendag Utrecht, die dit jaar op zaterdag 27 juni zou plaatsvinden, kan vanwege het coronavirus geen doorgang vinden. Om een indruk te krijgen van de tuinen die zich dit jaar zouden presenteren treft u hierbij beeld en een beschrijving aan. De "Groene extraatjes" zijn openbaar toegankelijk.
-
1. Geertebolwerk 1, Grand Hotel Karel V
De gebouwen van het Duitse Huis, de Utrechtse vestiging van de voormalige Ridderlijke Duitsche Orde (later Militair Hospitaal, thans Grand Hotel Karel V) zijn omgeven door grote tuinen.
Geertebolwerk 1 Utrecht | meer informatie
-
2. Willemsplantsoen 3, pastorie Gertrudiskathedraal
De ommuurde pastorietuin van de oud-katholieke Gertrudiskathedraal heeft het oorspronkelijke karakter van een pastorietuin uit de vroege 20ste eeuw behouden.
Willemsplantsoen 3 Utrecht | meer informatie
-
A. ‘Groen extraatje’: Mariaplaats, Pandhof Sinte Marie
In 1973 heringerichte tuin in de pandhof van de romaanse Mariakerk, die gebouwd werd vanaf het eind van de 11de eeuw. Na de Reformatie raakte de kerk in verval.
Mariaplaats Utrecht | meer informatie
-
3. Mariaplaats 14, Sociëteit ‘De Vereeniging’ NIEUW
Deze binnentuin, behorend bij de gebouwen van de herensociëteit De Vereeniging, is in 2019 aangelegd na het afbreken van oude gebouwen die in slechte staat verkeerden.
Mariaplaats 14 Utrecht | meer informatie
-
4. Achter Clarenburg 6, Clarenburgtuin
Binnenstadstuin met een oppervlakte van 700 m2. Dit was vroeger de tuin achter het Huis Clarenburg, een middeleeuws stadskasteel, dat sinds de Reformatie als schuilkerk diende voor de katholieken uit de Buurkerk.
Achter Clarenburg 6 Utrecht | meer informatie
-
5. Mariastraat 13, de Wijde Poort
Stille binnentuin in een druk winkelgebied. Dit binnenterrein maakte oorspronkelijk deel uit van de immuniteit van St. Marie, het besloten gebied rond de Mariakerk.
Mariastraat 13 Utrecht | meer informatie
-
B. ‘Groen extraatje’: Winkel van Sinkel
Deze in 1839 door Anton Sinkel geopende winkel in stoffen en manufacturen wordt beschouwd als het eerste warenhuis van Nederland. Later heeft het dienst gedaan als bankgebouw.
Oudegracht 158 Utrecht | meer informatie
-
6. Oudegracht 17 (en Oudegracht 23)
De beroemdste bewoonster van het in oorsprong 15de-eeuwse pand Oudegracht 17 was Trijn van Leemput.
Oudegracht 17 Utrecht | meer informatie
-
7. Oudegracht 32
Achter het gebouw van de studentenvereniging SSR-Nu ligt een grote stadstuin.
Oudegracht 32 Utrecht | meer informatie
-
8. Plompetorengracht 10
De huidige tuin achter het huis Plompetorengracht 10 is een gedeelte van de oorspronkelijk veel grotere tuin achter het huis Plompetorengracht 10-12 die doorliep tot aan de Wijde Begijnestraat.
Plompetorengracht 10 Utrecht | meer informatie
-
9. Van Asch van Wijckskade 28-30, GZC Binnenstad
Achter het gebouw van het Gezondheidscentrum Binnenstad, in 1865 gebouwd als fysiologisch laboratorium voor professor F.C. Donders, ligt een smalle strook grond over de volle lengte van het pand.
Van Asch van Wijckskade 28-30 Utrecht | meer informatie
-
10. Plompetorengracht 22
Achter dit statige, in 1837 door de Utrechtse architect Christiaan Kramm gerealiseerde, neoklassieke kantoor/woonhuis aan de gracht bevindt zich een besloten en ommuurde binnentuin naar een eigen ontwerp uit 1987.
Plompetorengracht 22 Utrecht | meer informatie
-
11. Plompetorengracht 6-8
Ingeklemd tussen de Voorstraat en de Wijde Begijnenstraat ligt de tuin van het Labrehuis van de woongroep het Labre. Dit pand is in 1873 gebouwd als Openbare Lagere School.
Plompetorengracht 6H Utrecht | meer informatie
-
12. Boothstraat 8, Strowis
Deze ecologische tuin achter het hostel Strowis verwacht men niet gauw in de binnenstad van Utrecht. Tuinornamenten zijn hier volop aanwezig. De oude waterput mag zeker genoemd worden.
Boothstraat 8 Utrecht | meer informatie
-
13. Kromme Nieuwegracht 10
Stadstuin achter een van oorsprong middeleeuws pand dat in de loop van de eeuwen heel wat veranderingen heeft ondergaan.
Kromme Nieuwegracht 10 Utrecht | meer informatie
-
14. Kromme Nieuwegracht 36
Deze grote stadstuin is een van de weinige overgebleven tuinen tussen de huizen aan de Kromme Nieuwegracht en de Nobeldwarsstraat.
Kromme Nieuwegracht 36 Utrecht | meer informatie
-
15. Pieterskerkhof 7
Aanbellen Brede stadstuin. Het huis Pieterskerkhof 7 is in oorsprong het 18de-eeuwse koetshuis, paardenstal en tuinhuis van het in opzet 15de-eeuwse claustrale pand Kromme Nieuwegracht 43. Beide tuinen waren vroeger dan ook één geheel. De tuin van Pieterskerkhof 7 grenst aan de zuidzijde aan die tuin, aan de westzijde aan het gebouw van de rechtenfaculteit, afgescheiden door […]
Pieterskerkhof 7 Utrecht | meer informatie
-
16. Pieterskerkhof 3, Pieterskerk
Pandhoftuin. De Pieterskerk, gebouwd tussen 1040 en 1048, is de best bewaard gebleven romaanse kerk van Utrecht.
Pieterskerkhof 3 Utrecht | meer informatie
-
17. Achter St. Pieter 9
De tuin tussen hotel Simple.Utrecht aan de Domstraat en het woonhuis Achter St. Pieter 9 vormt een overblijfsel van de middeleeuwse immuniteit van de Dom.
Achter St. Pieter 9 Utrecht | meer informatie
-
C. ‘Groen extraatje’: Servetstraat, Flora’s Hof
Hoftuin, genoemd naar de kwekerij die Hendrik van Lunteren hier in 1803 begon op het terrein van het recent gesloopte Bisschopshof, het bisschoppelijk paleis.
Servetstraat 5 Utrecht | meer informatie
-
D. ‘Groen extraatje’: Domplein, Pandhof van de Dom
Kruidentuin/siertuin tussen de Domkerk en het Academiegebouw met middeleeuwse stijlelementen. In 22 buxusomzoomde perken staan zestig soorten kruiden met bijpassende sierplanten in zachte kleuren.
Domplein Utrecht | meer informatie
-
18. Achter de Dom 28
Kleine, besloten binnenstadstuin tussen de huizen van Achter de Dom en Achter St. Pieter, een oase van rust in het hartje van de stad.
Achter de Dom 28 Utrecht | meer informatie
-
19. Nieuwegracht 8
L-vormige tuin achter het huis Nieuwegracht 8 en - gedeeltelijk - Nieuwegracht 6, het voormalige woonhuis van de familie Bredero en hoofdkantoor van het bouwbedrijf met die naam.
Nieuwegracht 8 Utrecht | meer informatie
-
20. Nieuwegracht 20, Gregoriustuin
Tuin van het Gregoriushuis. Dit klooster is vanaf 1873 gebouwd voor de congregatie van de fraters van Onze Lieve Vrouw van het H. Hart, beter bekend als de fraters van Utrecht.
Nieuwegracht 20 Utrecht | meer informatie
-
21. Nieuwegracht 41, Volksuniversiteit
Grachtentuin achter een groot, in wezen middeleeuws, woonhuis aan de Nieuwegracht, rond 1900 door jonkvrouwe E.J.C. de Pesters aan de gemeente gelegateerd.
Nieuwegracht 41 Utrecht | meer informatie
-
22. Herenstraat 17
Ruime, besloten binnentuin met verschillende niveaus en terrassen. Het 17de-eeuwse huis is in 1992 grondig gerestaureerd waarbij het zoveel mogelijk in oude staat is teruggebracht.
Herenstraat 17 Utrecht | meer informatie
-
23. Oude Kamp 3
Ommuurde tuin grenzend aan een eeuwenoud steegje dat oorspronkelijk tot aan de Nieuwegracht doorliep. In de eerste decennia van de 17de eeuw werden hier vijf godskameren (armenhuisjes) gebouwd.
Oude Kamp 3 Utrecht | meer informatie
-
24. Oude Kamp 5
Kleine, beschutte binnentuin omgeven door oude muren. De rechtermuur is onderdeel van het naastgelegen, eeuwenoude steegje.
Oude Kamp 5 Utrecht | meer informatie
-
25. Maliesingel 28, K.F. Hein Fonds
De huizen die in de 19de eeuw aan de overkant van de Stadsbuitengracht werden gebouwd hadden een diepe tuin. Die achter het huis Rozenhof was vroeger kleiner dan tegenwoordig.
Maliesingel 28 Utrecht | meer informatie
-
26. Maliebaan 10 NIEUW
Zoals veel van de huizen aan de Maliebaan is ook het huis nummer 10 een rijksmonument. Het is in 1902 gebouwd in de zogeheten overgangsstijl.
Maliebaan 10 Utrecht | meer informatie
-
27. Maliebaan 7
Dit huis uit 1863 is vermoedelijk ontworpen door de architect S.A. van Lunteren in dezelfde stijl (vroege neogotiek met tudor-bogen) die hij in deze periode meer toepaste.
Maliebaan 7 Utrecht | meer informatie
-
28. Maliebaan 3 NIEUW
Het rijksmonument Maliebaan 3-5, een neoklassiek dubbel woonhuis aan het begin van de Maliebaan, is gebouwd in 1868 op de plaats waar zich toen een pleziertuin met een theekoepel bevond.
Maliebaan 3 Utrecht | meer informatie
-
E. ‘Groen extraatje’: Schalkwijkstraat, Bruntenhof
Grote stadstuin achter de Bruntenhof, een rij vrijwoningen die mr. Frederick Brunt in 1621 voor armlastige katholieke burgers liet bouwen.
Bruntenhof 7 Utrecht | meer informatie
-
29. Servaasbolwerk 1a, Gasthuis Leeuwenbergh NIEUW
Het terrein achter het voormalige gasthuis Leeuwenbergh is onderdeel van een veel grotere tuin achter de huizen Nieuwegracht 64-70.
Servaasbolwerk 1a Utrecht | meer informatie
-
30. Nieuwe Kamp 11
De voormalige rooms-katholieke huishoudschool Maria in den Wijngaard, gebouwd van 1930-1939 naar het ontwerp van de architecten L. en J.A. van der Laan, hoorde vroeger bij het huis Nieuwegracht 56.
Nieuwe Kamp 11 Utrecht | meer informatie
-
31. Nieuwegracht 61, Sint Bonifaciushuis
Het Sint Bonifaciushuis, gelegen tussen Museum Catharijneconvent en de Catharijnesteeg, heeft een lange geschiedenis. Er hebben verschillende bisschoppen gewoond.
Nieuwegracht 61 Utrecht | meer informatie
-
F. ‘Groen extraatje’: Pandhof Catharijneconvent
Voormalige kloostertuin van het Catharijneconvent, thans onderdeel van het museumcomplex met die naam.
Lange Nieuwstraat 38 Utrecht | meer informatie
-
32. Zuilenstraat 5, Zuylenspiegel
Grote stadstuin behorend bij het huis Zuilenstraat 5, midden in het huizenblok Zuilenstraat, Nieuwegracht, ABC-straat en Lange Nieuwstraat.
Zuilenstraat 5 Utrecht | meer informatie
-
33. Nieuwegracht 155
Deze stadstuin ligt verscholen achter een 17de-eeuws woonhuis. In 2010 is de tuin op de schop gegaan en vrijwel geheel nieuw ingeplant in de bestaande vierkante plantenvakken.
Nieuwegracht 155 Utrecht | meer informatie
-
34. Maliesingel 77-101, Hiëronymushuis
Parktuin achter het voormalige St.-Hiëronymushuis. Dit tehuis voor rooms-katholieke wezen en bejaarden, ontworpen door architect Alfred Tepe, werd in 1875 in gebruik genomen.
Maliesingel 77-101 Utrecht | meer informatie
-
35. Agnietenstraat 14 en/of 28, Kameren van Maria van Pallaes
Hofjestuin achter een rij woningen, Agnietenstraat 8-30. Deze ‘kameren’ (armenwoningen bestaande uit één kamer), zijn in 1651 gebouwd.
Agnietenstraat 14 en/of 28 Utrecht | meer informatie
-
G. ‘Groen extraatje’: Binnentuin Nicolaikerk en CM
Het gebied tussen de 12de-eeuwse Nicolaikerk, het 15de-eeuwse Agnietenklooster (nu Centraal Museum) en de 19de-eeuwse cavaleriestallen is een gemeenschappelijke, recentelijk gerenoveerde tuin.
Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | meer informatie
-
36. Doelenstraat 12-46, Doelencomplex
Verschillende binnenhoven van een voormalig kloostercomplex. Het Doelencomplex dateert van 1337.
Doelenstraat 12-46 Utrecht | meer informatie
-
37. Sterrenburg 1
Dit betreft een tuin bij een oud bastion. Sterrenburg is om twee redenen rijksmonument: als overblijfsel van een 16de-eeuws bastion en als onderdeel van het 19de-eeuwse Zocherplantsoen.
Sterrenburg 1 Utrecht | meer informatie
-
38. Oudegracht 401-403, St. Martinushof
Binnentuin bij de neogotische St. Martinuskerk die in 1901 is gebouwd naar een ontwerp van Alfred Tepe. Architect Dolf de Maar kocht in 1988 de kerk met de bijbehorende pastorie en verbouwde die tot 36 appartementen.
Oudegracht 401-403 Utrecht | meer informatie
-
39. Oudegracht 333
Diepe stadstuin achter een grachtenpand. In dit huis heeft de in 1966 overleden schrijfster Ina Boudier-Bakker gewoond. Hier heeft zij haar beroemd geworden roman De klop op de deur geschreven.
Oudegracht 333 Utrecht | meer informatie
-
H. ‘Groen extraatje’: Warendorftuin
Openbaar binnenterrein tussen de Oudegracht, Vrouwjuttenstraat en Lange Nieuwstraat, te bereiken vanuit de onderdoorgang.
Vrouwjuttenstraat 10-12 Utrecht | meer informatie
-
40. Oudegracht 270, Doopsgezinde kerk NIEUW
Kerktuin achter de Doopsgezinde Schuilkerk aan de Oudegracht. Deze verborgen tuin ligt hier al sinds in 1580 de Bierbrouwerij De Witte Leeuw zich op deze plaats aan de gracht vestigde.
Oudegracht 270 Utrecht | meer informatie
-
41. Oudegracht 269
Diepe stadstuin achter een grachtenpand. Het huis Oudegracht 269 is in 1925 tot pakhuis verbouwd en in 2011 door de tegenwoordige bewoners weer in een woonhuis veranderd.
Oudegracht 269 Utrecht | meer informatie
-
42. Lange Smeestraat 40, Bartholomeus Gasthuis
Het Bartholomeus Gasthuis heeft in 2017 zijn 650-jarig bestaan gevierd. Het is de oudste instelling in ons land waar nog steeds op dezelfde locatie zorg wordt verleend.
Lange Smeestraat 40 Utrecht | meer informatie
-
I. ‘Groen extraatje’: Andreashof
Dit gebied was tot in de jaren ’80 van de 20ste eeuw een verwaarloosd deel van de stad.
Andreashof Utrecht | meer informatie