Zaterdag 27 juni 2015: Vijfde Open Tuinendag Utrecht

Historische stads- en binnentuinen in Franse sferen

Op zaterdag 27 juni vindt de vijfde Open Tuinendag Utrecht plaats, dit jaar met een Frans tintje. Zo’n veertig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen eenmalig hun poorten voor het publiek.

Verborgen achter de muren van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Eenmaal per jaar krijgen belangstellenden de unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken.
De Open Tuinendag is inmiddels een traditie die ieder jaar gemiddeld zo’n 1500 bezoekers trekt. Naast particuliere tuinen zijn er ook binnentuinen van instellingen in de route opgenomen. Grote tuinen, kleine tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg en tuinen met beelden en vijvers: voor de liefhebber is er een rijk geschakeerd aanbod. De tuinen zijn stuk voor stuk uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Frans tintje
Met een knipoog naar de Tour, die een week later in Utrecht start, is de Open Tuinendag dit jaar omgedoopt tot ‘Tour des Jardins Ouverts’. Speciale aandacht is er voor tuinen met een Frans tintje. Voorbeelden hiervan zijn de tuin van Grand Hotel Karel V met een standbeeld van koning Lodewijk Napoleon, Oudegracht 53-55 met Lodewijk XV stucwerk in de gang naar de tuin, de tuin van de Pieterskerk – l’ Eglise Wallonne – en Zuilenstraat 5 met zijn ‘petit Grand Canal’. In de ‘Tour’ door de binnenstad zijn historische elementen opgenomen die naar Frankrijk verwijzen.

Lustrum
In deze lustrumeditie is een extra programma opgenomen met onder meer een concert in de Oude Hortus van het Universiteitsmuseum. Dit optreden vindt plaats in het kader van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht dat in Utrecht wordt gehouden. De Hortus biedt voor deze gelegenheid een avondopening aan, met rondleidingen en een lounge- en dinerarrangement.

Passe-partout
Het programma biedt volop mogelijkheden om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In enkele deelnemende tuinen is horeca aanwezig.
De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is onder meer verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. : 0900 – 128 87 32 of via infovvv@toerisme-utrecht.nl.
Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

Informatie
Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl.
Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht.