Derde Open Tuinendag Utrecht op zaterdag 29 juni 2013

Na twee succesvolle edities vindt dit jaar op zaterdag 29 juni de derde Open Tuinendag Utrecht plaats. Ruim veertig bijzondere tuinen van particulieren, musea en andere instellingen openen hun poorten voor het publiek. Voor het eerst doen dit jaar ook tuinen in de noordelijke binnenstad mee.

Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Veel van deze tuinen zijn doorgaans niet openbaar toegankelijk. Open Tuinendag Utrecht is een unieke kans om van deze bijzondere plekken te genieten. In totaal doen meer dan veertig tuinen mee, dit jaar voor het eerst ook tuinen in de noordelijke binnenstad.

Voor de liefhebber is er veel te zien. Grote tuinen van instellingen en kleine particuliere tuinen, hofjes en pandhoven van kerken en kloosters, tuinen met een sobere aanleg of tuinen met beelden en vijvers: alle tuinen hebben een uniek karakter en bieden vaak een verrassende blik op de historische gevels.

Nieuwe tuinen
De tuinen die dit jaar voor het eerst meedoen liggen vooral in de noordelijke binnenstad. Hieronder bijvoorbeeld de tuin en galerij van Achter St. Pieter 4, maar ook de tuin van Janskerkhof 16; achter dit huis, dat eigendom is van Vereniging Hendrick de Keyser, ligt een van de grootste stadstuinen van Utrecht. Ook de tuinen en het binnenterrein van de universiteitspanden Drift 23-27 zijn te bezichtigen. Deze tuinen zijn onlangs deels opnieuw ingericht.

Daarnaast zullen oude succesnummers niet ontbreken, zoals de barokke tuin van Zuilenstraat 5, de tuinen van Mariastraat 13 en de Pieterskerk of die van Nieuwegracht 20, de tuin van het oude Gregoriusklooster.
Open Tuinendag Utrecht biedt genoeg om een complete dag in de Domstad door te brengen. De opengestelde tuinen liggen allemaal in de historische binnenstad van Utrecht, op loopafstand van elkaar. Bovendien zijn diverse tuinen met horecagelegenheid in het programma opgenomen.

Passe-partout
Op de Open Tuinendag Utrecht zijn de deelnemende tuinen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproute. Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is onder meer verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. : 0900 – 128 87 32 of via infovvv@toerisme-utrecht.nl . Gezien de grote belangstelling vorig jaar wordt reserveren aanbevolen.

Informatie
Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl