‘Kerstboom’ omgezaagd 2011

Peperdure naaldboom uit Zocherpark gestolen

Utrecht- Wouter van Wijk- AD UN

Binnen een week na het planten is een kostbare reuzenseqouia in het Zocherpark omgezaagd. Waarschijnlijk om door te gaan als tijdelijke kerstboom.

De Sequoiadendron Giganteum, ofwel mammoetboom, werd vorige week vrijdag op de Utrechtse ‘Open Tuinendag’ geplant in het Hieronymusplantsoen in de binnenstad. Er gingen slechts zes dagen voorbij, voordat donderdagnacht de boom werd omgezaagd.

Omwonenden verbazen zich: “Ongelofelijk dat er mensen zijn die dit doen,” zegt Brigitta Schutgens. “Het is ongelofelijk triest,” zegt initiatiefnemer Ronald Trum. “Ronduit weerzinwekkend. Doe je zo je best, is het binnen een week over en uit.”

Trum wil met de Tuindagen meer aandacht vragen voor het groen in de binnenstad. Het hoogtepunt dit jaar was de seqouia. “Het zou echt een enorme blikvanger zijn geworden. Het is niet zomaar een boom. Het zijn van die bomen waar ze in Californië auto’s onderdoor laten rijden. Ze kunnen duizenden jaren oud worden en wel 80 meter hoog. Niet dat dat in Utrecht zou gebeuren, maar bijzonder zijn ze wel.”

Zo ver was de Zochersequoia nog niet. Het 3,5 meter hoge en vijfhonderd kilo zware exemplaar zou wel één van de pronkbomen van het Zocherpark worden. De mammoet werd door de kwekerij gesponsord en kostte 1200 euro. De gemeente betaalde 600 euro arbeidskosten.

“Het is de tweede keer dat er op die plek zo’n boom wordt omgezaagd,” zegt beheerder Wim Horst van het Zocherpark. “We hebben er daarom tegen het zagen speciaal een ijzeren kooi omheen gezet en hem met prikkeldraad omwikkeld.”

Horst wil de strijd niet opgeven: “Als er ooit een volgende komt, kunnen we misschien met ijzeren staven langs de stam de vandalen tegenhouden.”