Burgemeester plant zakdoekjesboom op Lepelenburg 2014

Op donderdag 17 april om 13.00 uur zal burgemeester Jan van Zanen een ‘zakdoekjesboom’ planten op het Lepelenburg. De boomplanting vindt plaats in het kader van de jaarlijkse Open Tuinendag Utrecht, die zo aandacht wil vragen voor het monumentale groen in de binnenstad.

De zakdoekjesboom groeit van oorsprong in China en dankt zijn naam aan de hangende witte bladeren die aan zakdoekjes doen denken. Het is alweer de derde boom die door Open Tuinendag aan de stad wordt geschonken. Bij vorige gelegenheden zijn een reuzensequoia en een sierpeer geplant.

De zakdoekjesboom is een herinnering aan de derde Open Tuinendag Utrecht, die vorig jaar 1700 betalende bezoekers trok. Op deze dag openen zo’n veertig bijzondere tuinen in de Utrechtse binnenstad hun poorten voor het publiek. De meeste van deze tuinen zijn doorgaans niet openbaar toegankelijk.
In 2014 zal Open Tuinendag Utrecht plaatsvinden op zaterdag 28 juni. Dit jaar zal speciale aandacht worden besteed aan ’tuinornamenten’: beelden, fonteinen, priĆ«len, bijzondere bouwwerken en andere zaken die de tuinen een meerwaarde geven.

Naast de openstelling van de stadstuinen streeft de organisatie er naar om ieder jaar een groen doel te verwezenlijken. Dit jaar zal dat gebeuren op het Lepelenburg. Hier staat een monumentale bomengroep uit de tijd van Zocher, die op de zelfde dag zal worden verrijkt met een zilverlinde. De zakdoekjesboom zal daaraan worden toegevoegd als ‘nieuwe plek om te treuren’.
De zakdoekjesboom is gesponsord door Intratuin Utrecht.

Terug