Wethouder plant bijzondere iep in het Zocherplantsoen

 

PERSBERICHT  

Open Tuinendag schenkt monumentale boom
Wethouder plant bijzondere iep in het Zocherplantsoen

Op woensdag 20 april a.s. zal wethouder Kees Geldof een bijzondere iep planten in het Zocherplantsoen. De boomplanting vindt ieder jaar plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht, om aandacht te vragen voor het monumentale groen in de binnenstad.

Dit jaar vindt de boomplanting plaats op woensdag 20 april om 12.00 uur aan de rand van het Zocherplantsoen tegenover de Stadsschouwburg. De iep komt te staan voor café Koevoet. Wethouder Kees Geldof zal daar een bijzondere iep plaatsen: de Ulmus Resista “New Horizon”, met een stamomtrek van ca. 25 cm en een hoogte van 7 meter. Agterberg Bedrijven is dit jaar de sponsor van de boomplanting en café Koevoet treedt als gastheer op.

De plek is bewust gekozen. Op het steile talud achter café Koevoet (voormalig café Heerenplein) staat het zogenaamde Iepenbosje van Zocher. De tuinarchitect plaatste dit type boom graag aan de rand van een park. Omdat iepen hoog, groot en breed worden en mooi overhangen zonder dat het onder de boom donker wordt, vormen zij een mooie entree tot een park.

Boom met chip
De geschonken iep is resistent tegen iepenziekte. Door deze ziekte dreigden iepen uit de stad te verdwijnen. Dat zou extra jammer zijn omdat iepen in belangrijke mate helpen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Ook gedijen deze bomen goed in een stadsmilieu.
Bevlogen kwekers hebben een boom weten te ontwikkelen die ongevoelig is voor de schimmels die iepenziekte veroorzaken. In de te planten boom is een ’transponder’ aangebracht: een chip in de vorm van een magneetstripje. Hiermee kan de kweker de boom levenslang volgen.

Open Tuinendag
De zesde Open Tuinendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 2 juli. Ruim vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen een keer per jaar hun poorten voor publiek. Zo’n 10 tuineigenaren doen dit jaar voor het eerst mee. Om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad wil de organisatie naast de openstelling van de stadstuinen ieder jaar een groen doel verwezenlijken.

De iep zal worden geplant door wethouder Kees Geldof, wijkwethouder binnenstad en wethouder van openbare ruimte en groen. Hij zal worden bijgestaan door Heins Willemsen, voorzitter van de Open Tuinendag Utrecht.

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl. Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht.