Verkoop passe-partouts van start

Op zaterdag 2 juli a.s. vindt de elfde Open Tuinendag Utrecht plaats. Meer dan vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De passe-partouts zijn vanaf vandaag  te verkrijgen bij de VVV-Utrecht.

Verborgen achter gevels en poorten in en rond de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. Van groot tot klein en sober tot uitbundig: alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing. De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om te genieten van deze bijzondere tuinen, die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

‘Nieuwe’ tuinen  
Onder de circa vijftig tuinen zijn ook dit jaar weer enkele die voor de eerste keer meedoen. Een daarvan is die van Museum en Sterrenwacht Sonnenborgh. Deze complexe tuin op het voormalige bastion Zonnenburg is na een ingrijpende herinrichting voor het eerst voor het publiek geopend. Nieuw is ook de tuin achter Maliebaan 10. Dit rijksmonument uit 1902 was de woning van oud-burgemeester Reiger; in de tuin staat nog een grote rode beuk uit de tijd voor de bouw van het huis.

Oude tuinen
Dit jaar vieren we ook dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg. Tuinen zijn altijd prominent aanwezig geweest binnen de stadsmuren. Kenmerkend voor de oude bisschopsstad waren tot het einde van de 16e eeuw de immuniteiten: omsloten terreinen van kerken en kloosters met akkers, moestuinen en boomgaarden. In de eeuwen daarna zijn die terreinen grotendeels volgebouwd, toch zijn nog diverse groene plekken uit deze tijd bewaard gebleven; zo maakte de tuin van Sociëteit De Vereeniging aan de Mariaplaats ooit deel uit van de immuniteit van St. Marie. 

Passe-partout
De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproutes. Net als vorig jaar zijn er drie routes uitgezet langs de tuinen om de bezoekersstroom in nog betere banen te leiden. Een passe-partout kost € 15,00 per persoon en verkrijgbaar bij de VVV Utrecht, Domplein 9 of te koop via de webshop van de VVV: www.utrecht-winkel.nl

Informatie
Actuele informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl. Volg de Tuinendag ook op twitter @OpenTuinUtrecht,  www.facebook/opentuinendagutrecht.nl en Instagram (opentuinendagutrecht).