Persbericht: Eerste Open Tuinendag Utrecht 2011

Op zaterdag 2 juli 2011 vindt de eerste Open Tuinendag in Utrecht plaats. Verborgen achter de gevels en poorten van de zuidelijke binnenstad bevinden zich de best bewaarde geheimen van Utrecht: oases van rust, groen en (tuin)architectuur. Tijdens dit nieuwe evenement worden ongeveer 35 bezienswaardige tuinen van particulieren, musea en andere instellingen opengesteld. De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om eenmalig van bijzondere tuinen te genieten die gedurende de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

De Tuinen
In de binnenstad van Utrecht liggen achter de historische gevels vaak mooie tuinen, die voor anderen aan het zicht onttrokken zijn. De deelnemende tuinen van de eerste Open Tuinendag Utrecht hebben ieder een eigen karakter. Er is een grote verscheidenheid in tuinaanleg, er zijn tuinen met bijzondere beelden en de meeste hebben een verrassend uitzicht op de omringende gebouwen. Naast tuinen van particulieren bevat het programma pandhoven van middeleeuwse kerkgebouwen, binnenterreinen van musea en hofjes en nog veel meer locaties met een interessante geschiedenis, zoals de oude hortus botanicus, de tuin op verschillende niveaus in het voormalige bastion Sterrenburg of de formele stijltuin met een lange vijver achter het huis Zuilenstraat 5.

Een zomerse dag uit
De Open Tuinendag Utrecht is een complete dag uit. De vele bezienswaardigheden van Utrecht liggen op loopafstand. Daarbij zijn er uitstekende horecagelegenheden met een tuin opgenomen in het programma. “De Open Tuinendag Utrecht is een verrassende beleving in het historische hart van de stad”, aldus initiatiefnemer Ronald Trum.

Passe-Partout
Bezoekers van de Open Tuinendag Utrecht kunnen op de dag zelf bij VVV Utrecht, Universiteitsmuseum (Museumtuin De Oude Hortus) en Grand Hotel Karel V een passe-partout kopen. Voor € 12,50 per persoon krijgt men toegang tot alle aangesloten tuinen. Het programmaboekje beschrijft de locaties en heeft een handige plattegrond met looproute. De passe-partouts zijn ook vooraf te bestellen via: VVV Utrecht op Domplein 9-10 of via infovvv@toerisme-utrecht.nl en tel.: 0900 – 128 87 32 (€ 1,30 p.g.).