Boomplanting door wethouder Kees Diepeveen en jarig Bartholomeus Gasthuis

PERSBERICHT

Een ceder voor het Zocherplantsoen

Op woensdag 19 april a.s. zal het Zocherplantsoen worden verrijkt met een Libanon Ceder. De boomplanting vindt plaats in het kader van de Open Tuinendag Utrecht, om aandacht te vragen voor het monumentale groen in de binnenstad. De boom wordt geschonken door het Bartholomeus Gasthuis, dat dit jaar 650 jaar bestaat.

Op woensdag 19 april om 11.45 uur zullen wethouder Kees Diepeveen van Zorg en Welzijn en Willy van Egdom, bestuurder-directeur van het Bartholomeus Gasthuis de spade ter hand nemen om de ceder op zijn plek te zetten. De boom zal komen te staan in het Zocherpark, op de heuvel voor de St. Martinusbrug, de voetgangersbrug nabij het Bartholomeus Gasthuis. De boom is een cadeau van bewoners en personeel van het Bartholomeus Gasthuis ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan.

Markant
De ceder komt op een plek te staan waar onlangs een boom moest worden geveld. Het gaat om een markante Libanon Ceder, een stormvaste wintergroene naaldboom, een karakteristieke boom die heel oud kan worden. Volgens parkbeheerder Wim Horst past de boom goed in de stijl van het Zocherpark en op de gekozen plek kan hij vrijuit groeien. De boom is tevens een goede afvanger van fijnstof. Zocher zelf was een groot liefhebber van wintergroene naaldbomen.

De planting is dit jaar gekoppeld aan het jarige Bartholomeus Gasthuis. Het moderne verpleeg- en verzorgingshuis is gevestigd in een historisch pand aan het Zocherplantsoen. Het Gasthuis heeft vanaf 1367 onafgebroken onderdak, zorg en steun verleend aan stadsgenoten die dat nodig hadden en is daarmee het oudste nog bestaande zelfstandige gasthuis van Nederland. Het Bartholomeus Gasthuis is ook een trouwe deelnemer aan de Open Tuinendag Utrecht.

Open Tuinendag Utrecht
De zevende Open Tuinendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 1 juli. Zo’n vijftig particuliere tuinen en pandhoven, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen een keer per jaar hun poorten voor publiek. Bijna alle tuinen liggen in de binnenstad. Dit jaar doen voor het eerst ook enkele tuinen mee van gebouwen die aan de Singel zijn gelegen. Om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad wil de Open Tuinendag Utrecht naast de openstelling van de stadstuinen ieder jaar een groen doel verwezenlijken. De jaarlijkse boomplanting is inmiddels uitgegroeid tot een mooie traditie.

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht en http://www.facebook.com/opentuinendagutrecht