Boomplanting Zocherplantsoen

Boomplanting door wethouder Lot van Hooijdonk
Een iep voor de herstelde singel

Op vrijdag 30 april a.s. vindt in het Zocherplantsoen, aan de herstelde singel bij Hotel Karel V, een bijzondere boomplanting plaats. Wethouder Lot van Hooijdonk zal daar een kurkiep plaatsen. De boomplanting is een initiatief van de Open Tuinendag Utrecht om aandacht te vragen voor monumentaal groen in de binnenstad.

De bescheiden bijeenkomst vindt plaats op 30 april van 9.00 tot 9.30 uur. Verantwoordelijk wethouder voor groenprojecten Lot van Hooijdonk zal de schop ter hand nemen om het karwei te klaren. Zij zal worden bijgestaan door Arie van Rijssen, bedrijfsleider van Eijkelboom Utrecht, die de boom heeft geschonken.

De boomplanting kan worden gezien als een bijzondere bijdrage aan het programma van aanplant van de herstelde singel. De kurkiep ‘Ulmus minor Suberosa’ is een bewuste keuze, omdat het een opgaande boom is die past in het ontwerp voor deze plek. De boom is afkomstig uit de eigen kwekerij van de Eijkelboom op landgoed  Anderstein in Maarn.

Groen doel
Vast onderdeel van de Open Tuinendag Utrecht is de verwezenlijking van een ‘groen doel’ in de Utrechtse binnenstad. De afgelopen jaren is op verschillende plaatsen in het openbare groen (zie lijstje onderaan) een boom geplaatst. Vorig jaar moesten alle festiviteiten wegens corona worden afgelast, maar is de boom – een Spaanse Aak in het Griftpark – wel de grond ingegaan.

Tiende Open Tuinendag Utrecht
Op zaterdag 26 juni a.s. vindt de tiende Open Tuinendag plaats. Een kleine vijftig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek. De verwachting is dat de Open Tuinendag dit jaar door kan gaan. Niettemin zullen alle maatregelen worden genomen om de dag zo veilig mogelijk te laten verlopen, zoals  een gelimiteerd aantal bezoekers per tuin en slimme routings om de bezoekers te spreiden. Daarnaast zullen de geldende coronamaatregelen als 1,5 meter, gebruik van handgel etc. worden gehandhaafd. De organisatie zal de ontwikkelingen nauwlettend blijven volgen, voor de laatste updates verwijst zij naar de website.

Informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl.
Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht, www.facebook.com/opentuinendagutrecht en Instagram (opentuinendagutrecht).

Extra:  overzicht geschonken bomen aan de stad
2011 – Reuzensequoia, Zocherplantsoen
2013 – Sierpeer, Utrechtse werven
2014 – Zakdoekjesboom, Zocherplantsoen
2015 – Spaanse Eik (Quercus Hispanica), Zocherplantsoen 
2016 – Iep (Ulmus Resista ‘New Horizon’), Zocherplantsoen
2017 – Libanon Ceder, Zocherplantsoen
2018 – Wintergroene den (Pinus Probus), Park Paardenveld
2019 – Zwarte den (Pinus Nigra), Hieronymusplantsoen
2020 – Spaanse Aak (Acer Campeste), Griftpark/Kleine Singel
2021 – Kurkiep (Ulmus minor Suberosa), Zocherplantsoen