Open Tuinendag Utrecht 2018

Op zaterdag 30 juni 2018 vindt de achtste Open Tuinendag Utrecht plaats. Verborgen achter gevels en poorten van de historische binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen: groene oases van rust en vaak verassende staaltjes tuinarchitectuur. Iedere tuin heeft een uniek karakter, of het nu gaat om grote tuinen van instellingen of kleine particuliere tuinen, verborgen hofjes en pandhoven, tuinen met een sobere architectuur, of  tuinen met beelden en vijvers.
De Open Tuinendag Utrecht geeft geïnteresseerden een unieke gelegenheid om van deze bijzondere tuinen te genieten die de rest van het jaar niet toegankelijk zijn.

De Tuinen
Dit jaar worden ruim vijftig tuinen opengesteld voor het publiek. In het kader van het ‘Jaar van het Europees erfgoed’ zullen de monumenten waar de tuinen bij horen ook in het verhaal betrokken worden.
Ook in 2018 is een aantal nieuwe, nog niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier tuinen achter de monumentale 19e-eeuwse panden Maliebaan 12 t/m 18. Bijzonder is dat deze tuinen in elkaar overlopen, maar toch zeer verschillend zijn. Zo is de tuin achter het Oranje Fonds (nr 18) een typische landschapstuin compleet met glooiingen, maar is de tuin achter AEF (nr 16) juist strak ingericht rond een moderne, verdiept liggende kantoorruimte. Op het hek tussen deze twee panden is een gedicht van Ingmar Heytze te lezen. De tuinen achter het VSBfonds (nr 14) en achter Stichting Beheer SNS REAAL (nr 12) onderscheiden zich met buxushagen en beelden. Ook nieuw is Herenstraat 17; bijzonder in deze tuin is de middeleeuwse zinkput, die bij de tuinaanleg werd ontdekt.

Passe-partout
Op de Open Tuinendag Utrecht zijn de deelnemende tuinen tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van iedere locatie en een handige plattegrond met looproute. Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is onder meer verkrijgbaar bij de VVV Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via : VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. : 0900 – 128 87 32 of via infovvv@utrechtmarketing.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.