8. Lange Lauwerstraat 12 NIEUW

Achter het huis Lange Lauwerstraat 12 is een bijzondere stadstuin van zeer bescheiden formaat te zien: een geveltuin. Aan deze straat bevond zich decennialang Zeefdrukkerij Van der Geest. Dit pand is in 2010 verkocht en in drie appartementen verdeeld. Op de begane grond van nummer 12 hebben de huidige bewoners een buiten gecreëerd door een deel van het dak te verwijderen. De hierdoor ontstane buitenruimte is betegeld op het beton van de oorspronkelijke binnenvloer. Omdat de tuin geen mogelijkheid gaf om planten in de grond te zetten en de bewoners toch behoefte hadden aan een groene oase, zijn ze op zoek gegaan naar een oplossing: de hoogte in. Na lang zoeken naar het juiste systeem voor deze situatie hebben zij in 2017 een verticale tuin aangelegd. De basis is een vrij eenvoudig hekwerk, iets van de muur af bevestigd, om – vierkante – potten aan te bevestigen en een speciale mix van potgrond. Water geven gaat in voorjaar en zomer automatisch via een simpel druppelsysteem. Met veel experimenteren lukte het om tot een goede plantenkeuze te komen voor de schaduwrijke muur. In de winter houden de vele groenblijvers de muur interessant en in het voorjaar is het verrassend welke planten terugkeren. Maar vooral in de zomer is de muur één groot vlak van levend groen met een aantal bloeiende eenjarigen en zijn de potten vrijwel niet meer te zien.

Adres
Lange Lauwerstraat 12
3512 VG Utrecht

Tuin geopend
10.00-17.00 uur