26. Servaasbolwerk 1a, Gasthuis Leeuwenbergh NIEUW

Toegang aan de Schalkwijkstraat, uitgang via de kerk
Het terrein achter het voormalige gasthuis Leeuwenbergh is onderdeel van een veel grotere tuin achter de huizen Nieuwegracht 64-70 die zich uitstrekte tot aan het Servaasbolwerk, een onderdeel van de stadswal. In 1567 werd daar, zover mogelijk verwijderd van het Quintijnsgasthuis (Nieuwgracht 64) een gasthuis voor pestlijders gebouwd. Dit dankt zijn naam aan de stichters Agnes van Leeuwenbergh, die daarvoor een groot deel van haar vermogen bij testament had bestemd. Bij dit gasthuis hoorde een tuin waarin geneeskrachtige planten werden verbouwd voor de patiƫnten. Toen een eeuw later de pest vrijwel niet meer voorkwam in Utrecht en het gasthuis zijn functie verloor, werd het in het rampjaar 1672 door de Fransen als militair hospitaal ingericht. Daarna deed het tijdelijk dienst als scheikundig laboratorium en is het vervolgens onder andere gebruikt als kerkgebouw en concertgebouw.
Gasthuis Leeuwenbergh is tevens de vaste uitvalsbasis van ConcertLab, een eigenwijze vooruitstrevende media start-up. Het bedrijf heeft als missie om klassieke muziek een gezicht te geven en wereldwijd te distribueren. Hiervoor is een filmstudio gebouwd waarin (inter)nationale topmusici worden gefilmd. De artiesten die in de studio staan verzorgen daarnaast gevarieerde concerten die voor een breed publiek toegankelijk zijn.
Bij alle functieveranderingen werd ook de buitenruimte anders gebruikt. Een groot deel van de oorspronkelijk tuin is bebouwd met een rij woningen aan de Schalkwijkstraat. Het gedeelte bij het gasthuis is grotendeels als bestrate binnenplaats ingericht. Plannen voor een nieuwe aanleg zijn in ontwikkeling.

Adres
Servaasbolwerk 1a
3512 NK Utrecht

Tuin geopend
10.00-17.00 uur