Domplein 9bis, dakterras

19
Domplein 9bis
3512 JC Utrecht
  • Geopend van  10:00-17:00 uur
  • NIEUW in 2023

Maximaal 6 bezoekers tegelijk met knikkersysteem bij binnenkomst (duur bezoek max. 10 minuten). Het kan dus voorkomen dat u even moet wachten. Niet geschikt wanneer u slecht ter been bent vanwege de trap.

Achter de voorgevel van het huis Domplein 9bis, dat dateert van rond 1900, ligt een groen dakterras verscholen, op het dak van het naastgelegen VVV-kantoor. Het huis en het terras liggen op een bijzondere historische locatie, binnen de grenzen van het Romeinse castellum dat rond 45 na Chr. werd gebouwd en globaal de locatie is van het huidige Domplein. Het dakterras is ingeklemd tussen de achtergevel van een naastgelegen historisch pand en een bijgebouw van de Utrechtse Muziekschool, waardoor het een beschutte, groene oase is. De stilte die er heerst is ongekend in hartje stad.

Het dak is door de huidige bewoners ingericht als mediterrane tuin. Niet alleen vijgenbomen, olijfbomen en druivenstruiken, maar ook kleurrijke oleanderstruiken en zelfs citroenbomen gedijen hier goed op het dakterras dat alleen in de zomermaanden gedeeltelijk zon krijgt. De meeste staan er al jaren, zoals de vijgenboom die al tien jaar een steeds grotere pot nodig heeft. In de eethoek staan heerlijk geurende Toscaanse jasmijnstruiken en plantenbakken waar groenten worden verbouwd.