Mariaplaats, Pandhof Sinte Marie

A
Mariaplaats
3511 LL Utrecht
  • Geopend van  10:00-17:00 uur
  • Meer informatie  website tuin
  • Openbaar toegankelijke tuin

In 1973 heringerichte tuin in de pandhof van de verdwenen romaanse Mariakerk. Op de plaats van het koor van de kerk staat nu het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen, tegenwoordig als conservatorium in gebruik. In het midden van de tuin staat sinds 1974 het beeld Steenroos (‘Steinrose’, 1972) van Fritz Koenig. Sinds 2015 staat een zodenbank voor Maria in de border, opgebouwd met het materiaal van een eerdere zodenbank in de tuin van het Centraal Museum. Veel van de ruim 300 plantensoorten zijn gewijd aan en/of vernoemd naar Maria zoals Mariaroos, Madonnalelie, Marygold (goudsbloem) en Mariadistel.

Het plein en de tuin zijn in 2022 opgeknapt. Een participatieproject op initiatief van de pandhoveniers, werd mogelijk gemaakt door de gemeente, buren en vele begunstigers. De hele Pandhof is opnieuw bestraat en er zijn groenperken toegevoegd. Het nieuwe hekwerk achter het conservatorium kreeg aan beide kanten zitgelegenheid. Het dakwater van restaurant El Qatarijne wordt opgevangen in een grote tank en voor de tuin gebruikt. Een nieuwe aanwinst op het plein is het beeld Sterrewater van Ton Kalle uit 2021.

* Rondleiding door de tuin indien gewenst, zie ook www.pandhofsintemarie.nl
* Optreden om 12.30 uur door leerlingen van het conservatorium, om 13.30 uur van  Stadskoor Zangria en om 14.00 uur van Clara Oscura, zie voor meer informatie de pagina Activiteitenprogramma 2023