Zuilenstraat 5, Zuylenspiegel

38
Zuilenstraat 5
3512 NA Utrecht
  • Geopend van  10:00-17:00 uur
  • Meer informatie  website tuin

Toegang via A.B.C.-straat 18c

De grote stadstuin, behorend bij het huis Zuilenstraat 5, midden in het huizenblok Zuilenstraat, Nieuwegracht, A.B.C.-straat en Lange Nieuwstraat, is in de loop der jaren uitgebreid met aangrenzende tuinen. Zo is een grote tuin ontstaan met een lange vijver en een pergola daarnaast die uitkomt bij de vierkante vijver bij het hoofdhuis. Er zijn verschillende priëlen en andere gebouwtjes zoals twee speelhuisjes bij de ingang aan de A.B.C.-straat. Er staan ook enkele oude bomen, waaronder lindes, een ginkgo en een forse kastanjeboom.

De tuin heeft een gevarieerde beplanting en veel tuinbeelden en vazen. In de vierkante vijver staat een beeld van Triton die op een kinkhoorn blaast en op het terras bij het huis vecht de klassieke held Hercules met een leeuw. Een grote pergola naast de lange spiegelvijver met waterspuwers van de kunstenaar Rob Birza, geeft de tuin een prachtige zichtas vanaf een overdekt terras. Deze vormt ook de overgang naar een Engelse tuin met borders. Een tweede zichtas, omlijst met grote buxusbollen, loopt evenwijdig met de eerste en eindigt met zicht op een gerestaureerde monumentale schoorsteen.


* Op vertoon van passe-partout gratis kopje koffie of thee verkrijgbaar in de Winkel van Sinkel (zie ‘groen extraatje’ B)