31. Nieuwegracht 41, Volksuniversiteit

 

Grachtentuin achter een groot, in wezen middeleeuws, woonhuis aan de Nieuwegracht, rond 1900 door jonkvrouwe E.J.C. de Pesters aan de gemeente gelegateerd. De tuin liep destijds door tot aan de Lange Nieuwstraat en is nu nog ongeveer 30 meter diep. In 2007 is een grote opknapbeurt uitgevoerd door hoveniersbedrijf Gardening Angels dat met een van zijn tuinontwerpen een prestigieuze prijs heeft gewonnen. Centraal element is de grote vijver. Daaromheen zijn terrassen en borders met talloze planten te vinden. Langs de tuinmuren zijn Oudhollandse leifruitbomen geplaatst, waaronder kweeperen. De indrukwekkende taxus uit 1840 is een natuurlijk monument dat nog eeuwen mee zal gaan! In de tuin staat een aantal abstracte keramische beelden van Gera van der Leun.

* Om 12.30 uur optreden van klein vocaal ensemble OCTO+; ‘Een muzikaal boeket in bonte kleuren – muziek van Renaissance tot Gershwin’.
* Om 14.00 uur optreden Binnenstadskoor Zangria, liedjesreis door Europa
*
In de tuin van de Volksuniversiteit (Nieuwegracht 41) geven Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Gemeente Utrecht uitleg over de noodzaak om tuinen water- en hittebestendig te maken en over de subsidiemogelijkheden. Als gevolg van de klimaatverandering zullen we steeds vaker te maken krijgen met periodes van hitte, droogte en vooral extreme regenbuien. Met de campagne Waterproof030 stimuleert en inspireert de Gemeente Utrecht inwoners om hun tuinen ‘waterproof’ te maken. Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende om wateroverlast in de toekomst te voorkomen.

 

Adres
Nieuwegracht 41
3512 LE Utrecht

Tuin geopend
10.00-17.00 uur

Website
www.volksuniversiteitutrecht.nl